KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. dec. 9. (szo) – Natália,Natasa
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (7.)

Téli alvászavar, kedvetlenség

A növények, a fák a vegetáció időszakát élik, a természet téli álmát alussza. Mi, emberek szívesen követnénk a barna medve példáját, átaludva a ködös, szürke, nyirkos, sötét hónapokat. Lássuk, mit tanácsol fitoterapeuta szakértőnk ennek az időszaknak az átvészeléséhez.

2/2. oldal

Milyen teát alkalmazzon, aki hajlamos a depresszióra?

Depresszióra hajlamos, szomorú, lehangolt egyéneknél hosszabb időn át kell alkalmaznunk a gyógynövényes teakúrát, az eredmény azonban nem marad el. Ilyen esetekben hatékony segítséget nyújt az orbáncfű (Hypericum perforatum) teája. Naponta legalább két alkalommal szükséges fogyasztani a kívánt hatás elérése céljából.

E gyógynövénynek számos egyéb jótékony gyógyhatása is igazolt, az immunrendszert stimuláló hatása flavonoidjainak köszönhető. Gyulladáscsökkentő, gyomorfekélyt gyógyító szer (más gyógynövényekkel kombinálva). Az epetermelést serkenti, a vastagbél problémáinál hatékony, de a hasmenésnél is segít. Rutintartalmával a hajszálerek keringését javítja. Olajos kivonata (olívaolajban) az égési sebek gyógyírjaként régóta közismert, Szent János-olaj néven.

Egyszeri adag elkészítése: egy evőkanál teafüvet 2-2,5 dl vízzel leforrázunk, majd 15 perc áztatás után leszűrve, lassú kortyokban fogyaszthatjuk. Ízlés szerint édesíthetjük, főként mézzel.

Figyelem! Az orbáncfű alkalmazása elővigyázatosságot igényel, tartós fogyasztása esetén óvakodni kell az erős napfénytől (szoláriumtól) a növény fényérzékenyítő (fotoszenzibilizáló) hatása miatt. Lehetőség szerint kerüljük a kávé, sör, joghurt, füstölt és savanyított ételek fogyasztását, valamint a fogyókúrás tabletták, szénanátha (asztma) elleni szerek egyidejű használatát.

Hasznos teakeverék

A lelki eredetű betegségek nem gyógyulnak varázsütésre. Tudatosan kereshetünk magunknak olyan gyógynövényeket, amelyek „elvarázsolják” gyengeségeinket, erősítik az idegeket és pozitív irányba hangolnak.

Tartós, komoly, súlyos terhelés idején, amikor testi-lelki erőnk maximumát kell nyújtanunk, a feladatok és gondok súlya alatt már aludni sem tudunk, az alábbi teakeverék használata segíthet:

A pihenést azonban nem pótolja semmi, nincs helyette varázsszer, csodaszer. A lazítás hiánya megbosszulja önmagát. Figyeljünk arra, hogy eleget mozogjunk, és ennek megfelelően olyan sportot, kikapcsolódást válasszunk, amely nemcsak fizikai, tetsi szinten hat, hanem a lelki feszültség oldását is segíti. Természetesen mindenkinek más-más jelenti a kikapcsolódást, a lazítást. Sokan az úszásban, labdajátékokban, a jógában, a téli sportok örömeiben, mások esetleg meditálásban találják meg a szükséges oldódást.

Őrizzük meg egyensúlyunkat

Keressük a lehetőségeket az élet örömeinek megtapasztalására, hiszen az energiákat életünk egészére kaptuk, s okosan, mértékletesen kell gazdálkodnunk velük. Az egyszerre, hirtelen felemésztett életenergia (csi) pótlása, valamint a kibillent lelki egyensúly visszaszerzése időigényes és hosszú folyamat, bizonytalan eredménnyel! Figyeljünk magunkra, hogy meg tudjuk őrizni azt a finom testi-lelki egyensúlyt, amely életenergiáink megtartásához, egészségünk megőrzéséhez szükséges. Ne feledjük:

„A legjobb orvosság az ember számára az ember maga. A legnagyszerűbb gyógymód a szeretet.” (Paracelsus)

* * *

Felmerülő kérdésekre a Natúrsziget portál Tanácsadók menüpontjában szívesen válaszolok, személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)

Felhasznált irodalom:
Ruediger Dahlke: A betegség mint szimbólum (Édesvíz Kiadó, 2005)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése és felismerése (jegyzet, 1995)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com