Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Aszalt szilva és mazsola:csodálatos hatású antioxidánsok

Tél derekán szembesülünk azzal, hogyan juttathatjuk be szervezetünkbe a legegészségesebb táplálékot, hiszen ilyenkor friss zöldség, gyümölcs alig kapható. Szerencsére segít az aszalt szilva és a mazsola. Kevesen tudják, hogy mindkét finomság erős antioxidáns hatású.

2/1. oldal

Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. A legismertebb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a béta-karotin és más karotinoidok, valamint az ugyancsak antioxidáns hatású növények és táplálékkiegészítők, mint amilyen például a Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő.

Az amerikai Tufts Egyetemen azt vizsgálták, melyik élelmiszer milyen erős antioxidáns hatású, vagyis mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás, angol rövidítéssel ORAC, azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg, és ezeket az adatokat tudományos folyóiratokban közölték.

Antioxidáns hatás: ORAC értékek

Mint prof. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC értékek tekintetében az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC értéke 5770. Ma már azonban tudjuk, hogy egy kiváló trópusi gyümölcsnek, a mangosztánnak az ORAC értéke rendkívül magas, 17-24 ezer között van.

Léteznek ma már olyan, táplálékkiegészítőként forgalmazott készítmények, amelyek mangosztánt is tartalmaznak, és ezek Magyarországon is hozzáférhetők. De emellett természetes segítségként rendelkezésünkre állnak az igen magas ORAC értékkel büszkélkedő egyéb gyümölcsök is, mint a már említett aszalt szilva és a mazsola. Ezek vezetik a nálunk közismert és elterjedt gyümölcsök ORAC listáját. Szorosan a nyomukban található a fekete áfonya, majd a szeder, az eper és a málna. Végül 1000 alatti ORAC értékkel, de még mindig jelentős segítséget nyújthat számunkra antioxidánsként is a szilva, a narancs, a grépfrút. A kantalup dinnye, az alma és a körte zárja a sort, 100-300 közötti ORAC értékkel.

Az aszalt szilvát a Tufts Egyetem vizsgálatában is rendkívül fontos védelmi tényezőnek minősítették az öregedéssel és az öregkorral összefüggő betegségekkel szemben. Az aszalt szilva kiemelkedően magas, 5770-es ORAC értéke több mint a duplája az utána következő mazsoláénak.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com