Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (4.)

Mi a betegség? És mi a gyógyító dolga?

Az orvostudomány napjainkban az embert biokémiai laboratóriumnak tekinti, amit csúcstechnológiájú műszerekkel kell megismerni és a legkorszerűbb szintetikus vegyületekkel lehet meggyógyítani. Hol vagyunk már a kezdetektől, III. Amenhotep fáraó korától...

3/3. oldal

Ezekben a kapcsolatokban hol serkentő, hol gátló hatások érvényesülnek, melyek végigszaladnak az egész szervezeten, végül pedig az inger keletkezési helyén megnyilvánulnak. Például egy hőinger hatására, ha égető, elrántjuk a kezünket, de ha kellemesen cirógató, még inkább odatartjuk.

Ezek az úgynevezett pozitív (serkentő) és negatív (gátló) visszacsatolások tartják egyensúlyban a rendszert, kompenzálva a kiindulási hatásokat.
Ezért mondhatjuk azt, hogy az egész több a részek összességénél.

Egy 1978-as publikáció alapján tudjuk, hogy az emberi tudat is képes ezeket az önszabályozó folyamatokat befolyásolni. Vérnyomásmérő készülékeket (Holter készülék) 24 órán keresztül hordó embereknél figyelték meg, hogy mentálisan képesek a saját vérnyomásukat megváltoztatni. Ez mutatja a betegségek pszichés eredetének lehetőségét, amit attól kezdve a hivatalos orvostudomány is figyelembe vesz.

Biológiai (vagy komplementer) fogászat

Jó alaposan körbejárva a holisztikus gondolkodás alapjait, már érteni lehet az alapvető különbséget az akadémiai (tudományos) és a természetgyógyászati (holisztikus) szemléletmód között. Nagyon fontos ezekről tudni és elfogadni az egységes szemléletet, mert csak ennek alapján érthető és követhető a gyógyító erőfeszítése, máskülönben a kezelés csak felesleges idő-, energia- és pénzráfordítás lesz.

A biológiai vagy (tudományos körök számára elfogadhatóbb nevén) komplementer fogászatnak is a fenti alapvető gondolkodásmódot kell követnie ahhoz, hogy a munkaterületét, a szájüreget is ebben az összefüggésrendszerben tudja látni.

Mindennek alapján így definiálható a biológiai fogászat: a fogászat tudományának holisztikus szemlélettel átitatott, természetgyógyászati módszerekkel dolgozó irányzata.

A tüneteket, információkat szintetizálva, összefüggéseket keresve jut el a betegség okához. Szelíd természetű gyógymódokat választ, amelyek a szervezet szabályzó, öngyógyító folyamatait támogatják, reaktiválják, és a beteg aktív közreműködését igénylik.

Dr. Gergely Ákos
fogorvos

Biológiai fogászat, elektroakupunktúra, homeopátia
1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b. Tel: (1) 355-4618.
E-mail: drgergelyakos@freemail.hu

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com