Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Prof. Dr. Gere Tibor:

Gondolatok az allergia gyógyításáról

Az allergia népbetegség. Az emberek többsége allergiás valamire, a különbség csak abban áll, hogy az allergiának van-e komoly tünete, okoz-e klinikai tünetekben jelentkező panaszt, vagy enyhe lefolyása miatt alig érzékelhető. Cikkünk szerzője a tapasztalatait ismerteti.

2/1. oldal

Az allergia kialakulásának oka a szervezet védekező rendszerének működésében, az immunrendszerben keresendő. Az immunrendszer feladata, hogy a külvilágból a szervezetünkbe jutó testidegen, káros anyagok ellen védelmet nyújtson.

Hibás működése kétféle lehet:

  • ha nem küzdi le a szervezetbe jutó károsító tényezőket, alulműködik, így fertőzés jön létre,
  • ha túlműködik, túl sok ellenanyagot termel, akkor allergiás reakció alakul ki.

Az ilyen reakciót kiváltó anyagot, illetve a bennük lévő specifikus fehérjéket allergéneknek nevezzük. Ezek légzéssel, érintkezéssel, szúrás útján, táplálékkal juthatnak a szervezetbe. Az allergének rendkívül sokfélék lehetnek: házi por, állati ürülék, állati szőrök, tollak, növényi por és pollen, penészgombák, nehézfémek, gyógyszerek, oltóanyagok, kozmetikumok, napvédő szerek, édesítő anyagok, textíliák, rovarölő szerek, mosó- és mosogató szerek, tisztító- és fertőtlenítő készítmények, festékek, tartósító anyagok stb.

A fő ok a helytelen táplálkozás

Felmérések szerint az allergiások száma évente 5%-kal nő. Ennek legfőbb oka a civilizációs étrendben, a helytelen táplálkozásban keresendő. Az élelmiszer-adalékok száma ma kb. 3500-ra tehető, ezek allergiás reakciót válthatnak ki. Egy átlagos vegyes étrenden élő ember évente 4-5 kg adalékanyagot fogyaszt el, egész életében pedig annyi ételfestéket, amivel egy néhány négyzetméternyi falfelületet ki lehetne festeni.

Az allergiás reakció legtöbbször egy különleges sejttípusban, a hizlalósejtekben alakul ki, amelyek felületén lévő mintegy 350 ezer érzékelő receptor aktivizálódása révén különféle kémiai anyagok (hisztamin, citokinek, leukotriének, prosztaglandinok) szabadulnak fel. Az orrnyálkahártyán, az orr melléküregeiben, az alsó légutakban, a bőrön orrfolyás, bőrkiütés, asztma formájában jelentkező reakciót váltanak ki, amely bőrviszketésben, csalánkiütésben, a szem kötőhártya-gyulladásában, fülbetegségben, nagyothallásban, szénanáthában, orrmelléküreg-, homloküreg- és mandulagyulladásban, asztmatikus tünetekben nyilvánulhat meg.

Az emésztési zavarok hátterében is gyanítható az allergia jelenléte, például a krónikus gyomor- és bélhurut, hányinger, hasmenés, vastagbél-, epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladás esetén, valamint a húgy-ivarszervek területén. Felléphet vesemedence- és húgyúti gyulladás vagy visszatérő hüvelygyulladás formájában is.

Az allergia kimutatására legelterjedtebb az orvosi klinikai gyakorlatban használatos bőrteszt, amikor az allergén vizes oldatát érintkezésbe hozzák a bőrrel, és a bőrreakció alapján bírálják el az anyagot.

Allergének tesztelése Voll-készülékkel

A Voll-féle elektroakupunktúrás készülék jól használható az allergének tesztelésére (100-féle allergénre), amikor a különböző szervek meridiánjain (energetikai csatornáin) a pácienshez kapcsolt elektródában átbocsátott gyenge áram segítségével vizsgáljuk a visszaérkező bioáram potenciája alapján a különböző anyagokra adott válaszreakciót.

Az eljárás lényege, hogy azonnal kimutatható az allergének száma, a vizsgálat köre tetszőlegesen növelhető, és az nem okoz semmiféle reakciót, nem hagy nyomot a páciensen.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com