Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (2.)

Gyógynövények a nyaraláshoz

Nyaralás előtt mindenki felkészül arra, hogy az erős napsugárzás ellen védje testét, mind a ruházatával, mind napszemüveggel vagy kozmetikumokkal, de gondolnak-e a váratlan, kellemetlen helyzetekre? Ilyen esetekre ajánlom gyógynövények és népi gyógymódok alkalmazását.

2/2. oldal

A zöldség- és gyümölcsfélék közül azok a leghasznosabbak, amelyek védő antioxidánsokat tartalmaznak és karotinoidokban is gazdagok. Ilyenek: a sárgarépa, a sárga- és az őszibarack, a sárgadinnye, de a tojás sárgájában s a spenótban, a brokkoliban és a mangóban is megtalálhatók. A karotinok erősíti a bőrt, segítenek az egyenletes barnulásban, s óvják a sejtek szerkezetét. Antioxidánsként viselkednek, csökkentik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Tanácsos tehát táplálkozásunkkal is tudatosan megelőzni, kivédeni a bőrünket esetleg később érő támadásokat! Már napi egy sárgarépa elfogyasztása is sokat jelenthet.

Aki nem készül fel tudatosan a nyári évszakváltásra a megelőző tavaszi szervezettisztítással, (vastagbél- és szervezettisztítás gyógynövényteával stb.), annak nehezebb lesz a dolga, hisz gyengébb az immunrendszere, és hajlamosabb lesz könnyebben megfertőződni nyilvános fürdők, strandok területén.

Óvintézkedéseink ellenére is megtörténhet a baj. Lássuk, hogy akkor mit tehetünk:

A gombás bőrgyulladás

Figyelmeztető jel az erős viszketés. A bőr felülete kicsit megfehéredhet, berepedezhet (a lábujjak között), és elszaporodhatnak a gombák is. A gombás fertőzés, ha elhanyagoljuk, a test többi területére is átterjedhet, egyre kellemetlenebb tüneteket mutatva. A gombás bőrbetegségek kezelése kitartást és napi rendszerességet igényel, akármilyen szerről legyen is szó.

Eredményesen alkalmazható gyógynövények

Diófa levélA DIÓFA LEVELE vagy a DIÓKOPÁNCS (JUGLANS REGIA L.), mely számos gyógytulajdonsága mellett (vértisztító, gyulladásgátló, baktériumölő, vérzéscsillapító, hasmenés elleni szer) külsőleg ülőfürdőként vagy lábfürdőként alkalmazva gombaölő hatású.


BabérlevélA főzethez cseppenthetünk TEAFA (Melaleuca alternifolia C.) illóolajat, valamint BABÉRLEVÉL illóolajat (Laurus nobilis L., Lauri folium), ezek fokozzák a gombaölő, antibakteriális hatást. Egy-két kanál almaecet hozzáadásával kellemes ülőfürdőt, lábfürdőt készíthetünk.

KörömvirágAz ülőfürdőbe tett illóolajat egy evőkanál tejbe (tejfölbe), esetleg mézbe cseppentsük, és úgy helyezzük a vízbe, így nem fog zsírszerűen kicsapódni a víz felszínén.

Bevált a népi gyógyításban az egyik leghasznosabbnak tartott KÖRÖMVIRÁG (Calendula officinalis L.) – akár krémekbe keverve, tinktúraként, akár belsőleg, teaként alkalmazva.

IzsópHa az izzadást (például a lábon) is csökkenteni akarjuk, akkor kombinálhatjuk a cikksorozat első részében említett ORVOSI ZSÁLYA (Salvia off.), vagy IZSÓP (Hyssopus officinalis L.) hozzáadásával, az ott leírt módon (a linkje megtalálható a cikk végén).


<a href=Zsálya" title="Zsálya" width="60" height="60" />A gombás bőrproblémák nemcsak külsőleg, belsőleg is kezelendők. Első és legfontosabb az emésztés, a belek állapotának feltérképezése, majd rendezése tisztítással, gyógynövény hatóanyagok bevonásával. Ezt követheti a gombaellenes gyógynövények keverékének belső alkalmazása. (Természetesen egyénenként, személyre szólóan szükséges kialakítani a gyógyító recepteket.)

Cikksorozatom következő részében a nyáron oly gyakori húgyúti fertőzések fitoterápiás megoldásairól kívánok írni. Személyes problémára, felmerülő kérdésre az alábbi e-mail címen szívesen válaszolok, egyéb személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
nemeva@invitel.hu
Tel.: (24)-530-570 (lakás, du. 5 után),
(20)-974-2394 (napközben)

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 ildottore 2007-08-01 21:10:46
 
Gratulálok a sorozatához!
Logikusan, érthetően és egyszerűen alkalmazhatóan ír a különféle gyógynövényekről. Érdeklődéssel várom a következő szemelvényét.
Tisztelettel: Tibusz
#1 Barkáné Major Katalin 2007-07-26 10:59:01
 
Nagyon szerettem volna kinyomtatni Németh Imréné Éva eddig megjelent 2 cikkét (pontosabban ki is nyomtattam HP Laserjet 1200-as nyomtatón), a "Nyomtatható változat"-on keresztül. Sajnos ez nem sikerült igazán, a sorok túlfutnak a normál A4-es papír méretén.
Kérem a nyomtatást olvasható formában lehetővé tevő módosítás elvégzését.
Köszönettel: Barkáné Major Katalin

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com