Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (2.)

Gyógynövények a nyaraláshoz

Nyaralás előtt mindenki felkészül arra, hogy az erős napsugárzás ellen védje testét, mind a ruházatával, mind napszemüveggel vagy kozmetikumokkal, de gondolnak-e a váratlan, kellemetlen helyzetekre? Ilyen esetekre ajánlom gyógynövények és népi gyógymódok alkalmazását.

2/1. oldal

„Mikor veszed ki a szabadságod? Te nyaraltál már? Te mikor utazol?” Naponta halljuk a kérdést, gondolatban már készülve a várva-várt nyaralásra. Az egész éves feszített munka után test és lélek egyaránt pihenésre vágyik, és ehhez a legtöbben – nagyon helyesen – a természeti környezetet választják. Az Ember természeti lény, amiről a városi forgatagban gyakran megfeledkezünk, de ha kikapcsolódásra vágyunk, ösztönösen a tavak, folyóvizek, tengerek, hegyek, erdők csendjét idézzük fel emlékezetünkben.

Sokan választják a szabad vizek fürdőzése mellett a strandfürdők nyújtotta kényelmet, kikapcsolódást.

Hiába vigyázott magára, mégis kicsit leégett, feszül a bőre?

Kellemesen hűtő, bőrnyugtató tulajdonságú a joghurt és a tejföl alkalmazása. Egy evőkanál joghurtot, tejfölt pár csepp olívaolajjal vagy napraforgóolajjal összekeverünk a tenyerünkben, és már fel is kenhetjük a hűsítő pakolást a fájós, napégette felületre. A bőr pillanatok alatt beszippantja.

Elesett, felhorzsolta a lábát? Megcsípte egy rovar?

ÚtifűNincs az a vízparti terület, a strandokat is beleértve, ahol úton-útfélen ne találkoznánk az ÚTIFŰVEL. Ágaskodva szinte felkínálja magát a segítségre nekünk, embereknek, vegyük észre!

Kimossuk a sérülés helyét, a sebet vízzel, majd a szintén megmosott, egy kis kődarabbal megzúzott vagy kézzel összemorzsolt ÚTIFŰVEL (Plantago lanceolata L.) beborítjuk, átkötjük a sérült testrészt. Az ÚTIFŰ fertőtlenít, csillapítja a vérzést.

Rovarcsípés esetén is alkalmazhatjuk az ÚTIFŰ friss levelét a fent leírt módon. (Külsőleg alkalmazva érdektelen, hogy melyik útifű fajt használjuk, a keskeny- vagy a széles levelűt.)

Darázscsípésre félbevágott vöröshagymát nyomjunk, nem fog felduzzadni a csípés helye.

Gyógynövények – így a levendula, kakukkfű, kamilla, körömvirág – vizes kivonatok formájában is segíthetik a kisebb sebek, sérülések gyógyulását,. Gyorsítják a sebek gyógyulását, fertőtlenítenek, és a hegesedés folyamatát lerövidítik.

Mitől függ a bőrünk állapota?

Bőrünk szervezetünket védi, de bőrünk állapotát egész immunrendszerünk, szervezetünk egészségi állapota befolyásolja.

A könnyen kiszáradó bőr nem csupán kozmetikai kérdés. Át kell gondolnunk azt is, hogy megfelelő mennyiségben gondoskodunk-e a napi folyadék beviteléről, és az milyen minőségű? A folyadékbevitel a melegben fokozottabban szükséges.

A testápolónkat gondosan kiválasztjuk, megvásároljuk. Gondolunk-e ilyenkor arra, hogy elegendő segítséget nyújtunk-e immunrendszerünknek? Ha ez a célunk, akkor nemcsak testápolót, hanem zöldségféléket is kellene vásárolnunk! Gondoljuk csak át, hogy táplálkozásunk, életvitelünk mennyire szolgálja egészségünket, ezzel együtt bőrünk egészségét!

A vitaminhiányos állapotok gyakran a bőr tüneteként is figyelmeztetnek. Nagyon fontos a karotinoidok (főleg a béta-karotin), az E- és a C-vitamin, az algák jelenléte szervezetünkben, a nyári UV sugarak elleni védelem szempontjából is. A legtöbb vitamin a gabonacsírákban, az E-vitamin a mandulában, dióban, az A-vitamin a zöldségfélékben, sárgarépában, halban egyaránt megtalálható.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 ildottore 2007-08-01 21:10:46
 
Gratulálok a sorozatához!
Logikusan, érthetően és egyszerűen alkalmazhatóan ír a különféle gyógynövényekről. Érdeklődéssel várom a következő szemelvényét.
Tisztelettel: Tibusz
#1 Barkáné Major Katalin 2007-07-26 10:59:01
 
Nagyon szerettem volna kinyomtatni Németh Imréné Éva eddig megjelent 2 cikkét (pontosabban ki is nyomtattam HP Laserjet 1200-as nyomtatón), a "Nyomtatható változat"-on keresztül. Sajnos ez nem sikerült igazán, a sorok túlfutnak a normál A4-es papír méretén.
Kérem a nyomtatást olvasható formában lehetővé tevő módosítás elvégzését.
Köszönettel: Barkáné Major Katalin

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com