KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. aug. 9. (ke) – Emőd
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (1.)

Gyógynövények kánikula idejére

Eleink is megtapasztalták a nyár rekkenő melegét, természetes módon védekeztek a hőség ellen. A népgyógyászatban ennek évszázados hagyománya van. A hirtelen jött nagy melegben, a hosszúnak ígérkező nyáron számos gyógynövényt alkalmazhatunk közérzetünk javítására.

2/2. oldal

Izzadás ellen: izsóp és orvosi zsálya

IzsópA nyári melegben szinte mindenki izzad, ez természetes folyamat. Vannak azonban olyan esetek, amikor az izzadás kóros tünetnek számít. Ez igaz például a feszült, stresszes emberekre, a klimaxban (menopauzában) lévő nőkre, férfiakra, vagy azokra, akiknek a pajzsmirigyük fokozott mennyiségű hormont termel. De a cukorbetegek, súlytöbblettel rendelkezők egyik tünete ugyancsak lehet a fokozott izzadás. Figyelnünk kell szervezetünkre, és adott esetben kivizsgáltatni az okokat.

Az izzadás során nemcsak víztől, hanem ásványi anyagoktól is megszabadul a szervezetünk. Fokozott izzadásunk legyengüléshez is vezethet, ezért óvatosnak kell lennünk, a folyadék pótlása szükséges. Izzadáscsökkentő hatású gyógynövény az izsóp (Hyssopus officinalis) és az orvosi zsálya (Salvia officinalis).

Az orvosi zsálya hatóanyagainak számos gyógyhatása van (gyulladásgátló, antiszeptikus, gargarizáló, összehúzó, görcsoldó, antidiabetikum, hasmenésgátló), emellett izzadáscsökkentő tulajdonsága is jelentős. E gyógynövényből készült tea elkészítésekor ügyelnünk kell arra, hogy az egyik fő összetevője mérgező (tujont tartalmaz), ezért azt csak főzéssel tudjuk eltávolítani. Különösen ajánlom ezt a teát a változó korban lévő nőknek.

levendula.jpg" alt="Levendula" title="Levendula" width="200" height="150" />Zsályatea izzadáscsökkentésre: 1 evőkanálnyi zsályát 2 dl vízben 5 percig főzzünk (lefedetlenül), majd leszűrve fogyasztjuk, édesíthetjük mézzel ízlés szerint.

Adagolása: minden harmadik nap iszunk 2 dl mennyiségű, a fent leírt módon elkészített teát, ugyanis a zsálya izzadáscsökkentő hatása 3 napig tart.

Akik a feszült, stresszes életmódjuk miatt izzadnak (hiszen elég megpróbáltatásnak vannak kitéve, és még a meleggel is meg kell küzdeniük), azoknak javasolható, hogy kombinálják a zsályateát idegerősítő gyógynövények hozzáadásával, ilyen a citromfű (l. fent), a levendula, a kakukkfű.

Ha a láb izzad vagy ödémás

Az izzadás másik nagyon kellemetlen formája, amikor a lábunk izzad vagy ödémás lesz. Számos lehetőség mellett olyan gyógynövényeket ajánlanék, amelyek cserzőanyagokat tartalmaznak, és ezzel segítenek (tölgyfakéreg, apróbojtorján, diólevél, fűzfakéreg, babérlevél).

Gondoskodjunk a láb megfelelő szellőzéséről, ha erre nincs mód nap közben, akkor a vékony pamutzokni viselete, esetleges többszöri cseréje és a láb gyógynövényes hintőporral való hintőporozása mérsékelheti a kellemetlen tüneteket.

A felsorolt gyógynövények azonos arányú keverékből (de lehet mono formában is) 3-5 evőkanálnyi mennyiséget főzünk 2-4 liter vízben, majd 5-10 perc főzés után (ha a kéregből főzünk, azt tovább szükséges főzni) leszűrjük, a láb fürdetésére alkalmas edénybe öntjük, néhány evőkanálnyi almaecetet is tehetünk hozzá (ödémás lábnál ez elengedhetetlen). A leírt teában naponta egy alkalommal áztathatjuk a lábainkat 15-20 percig. Az áztatás után gondosan szárazra törölt lábainkat érdemes napoztatni, szellőztetni, majd gyógynövényes hintőporral megszórni (zsályás, kamillás). Ezzel elkerülhetjük a későbbi bepállás okozta kellemetlenségeket vagy gombás fertőzést.

* * *

Cikksorozatom következő részében többek között a nyáron oly gyakori (strandokon, fürdőkben összeszedett) gombás bőrfertőzésekről, a napozás során használt, majd azt követő védekezésről kívánok írni. Személyes problémára, felmerülő kérdésre az alábbi e-mail címen szívesen válaszolok, egyéb személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
nemeva@invitel.hu
Tel.: (24)-530-570 (lakás, du. 5 után),
(20)-974-2394 (napközben)

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com