Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (1.)

Gyógynövények kánikula idejére

Eleink is megtapasztalták a nyár rekkenő melegét, természetes módon védekeztek a hőség ellen. A népgyógyászatban ennek évszázados hagyománya van. A hirtelen jött nagy melegben, a hosszúnak ígérkező nyáron számos gyógynövényt alkalmazhatunk közérzetünk javítására.

2/1. oldal

„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben...
...Ösztövér kútágas, hórihorgas gémmel
Mélyen néz a kútba s benne vizet kémlel...”
(Arany János: Toldi)

Hűtésre, hányinger ellen: menta

MentaKöztudottan fontos a kánikulában a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele a szervezetbe. Ezt nem csupán ásványvízzel, természetes vízzel érhetjük el, hanem gyógynövények alkalmazásával is. Akinek kis konyha-, netán fűszerkertje van otthon (vagy akár balkonládája), annak érdemes néhány alap gyógy- és fűszernövényt termesztenie a muskátli mellett, hogy természetes formában álljon rendelkezésére, ha szükségessé válik az alkalmazásuk.

Ilyen közismert gyógynövény például a menta. Számos mentafaj (fodormenta, macskamenta, lómenta stb.) közül választhatunk, amelyek energetikailag hűtő tulajdonságúak. Az elkészült és lehűtött tea még a hányingert is csökkentheti. Hasznosak lehetnek ezek a növények az áldott állapotban lévő és a meleget nehezen viselő, leendő anyukáknak is. (Tudni kell azonban, hogy a borsmenta – Mentha piperita – alkalmazása kisgyermekeknél elővigyázatosságot igényel.)

Közérzetjavításra, feszültségcsökkentésre: citromfű

CitromfűA hőségben javítja közérzetünket a citromfű (a képen Melissa officinalis), melynek fő hatóanyagában, az illóolajban lévő citronellál és citrál is hűsíti szervezetünket, számos egyéb kiváló tulajdonsága mellett (feszültséget csökkent, javítja a bélben az erjedési és oszlási folyamatokat, segíti az epe munkáját, antivirális a herpesz vírussal szemben stb.).

Íme egy bevált recept:
1,5 liter forró vízzel leöntünk 3 evőkanál mentát és 1 evőkanál citromfüvet, majd állni hagyjuk. Amikor már langyos, leszűrjük, és belecsavarjuk egy egész citrom levét. Bár elhagyható, de ha szükségesnek érezzük, mézzel édesíthetjük. A így elkészített italt lehűtve, jégkockával ihatjuk. Egyaránt használható a kertben frissen szedett menta és citromfű is, sőt a tea a fekete bodza (Sambucus nigra) virágával is dúsítható. (Aki könnyen izzad, az ne alkalmazza, hisz a bodza izzasztó tulajdonságú.)

Különlegessége, hogy ha mindezt reggel, éhgyomorra, melegen isszuk meg, akkor az emésztési folyamatokat is kedvezően beindítja. (Vigyázat, ha éppen reggel indulunk hosszabb útra!) A nap folyamán étkezések után (között) fogyasztva pedig hűsítő italként szolgálhat jégkockával vagy hűtve.

Másképpen is elkészíthetjük: 2 dl vízzel leforrázunk 6 evőkanál mentát és 2 evőkanál citromfüvet, majd az elkészült, leszűrt sűrű teát – lehűtve – jégkockatartókba öntjük, és lefagyasztjuk. Ez után már csak a jéggé fagyott gyógynövény-kivonatos kockákat tesszük hideg limonádéba.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com