Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Egész-ség

Magas vérnyomás kezelése, gyógyításaaz indiai ájurvéda ősi módszereivel

A magas vérnyomás (hipertenzió) a világon a legelterjedtebb olyan betegség, amelynek kezelésére az ember élete végéig szedendő gyógyszert rendel el az orvos. Természetgyógyász szempontból viszont nem más, mint a szervezet önszabályozó rendszerének egyfajta zavara.

5/3. oldal

Életmód

Az életmódban végrehajtott egyszerű változások csodálatos hatással járnak. A legfontosabb és a legegyszerűbb talán a rendszeres testmozgás, amelynek megfelelő fajtájúnak kell lennie. A vérnyomáscsökkentő hatású testgyakorlás általában valamilyen állóképességi sport űzését jelenti. Megfelel erre a célra a kocogás vagy a torna, az atlétika, amely csökkenti az úgynevezett perifériás ellenállást, így a vérnyomást is. A torna, illetve a testgyakorlás segítségével csökken a testben a zsír mennyisége, a koleszterinszint, és az összkoleszterinszinten belül nő a „jó”, vagyis a HDL-koleszterin szintje, amely megakadályozza a zsírszerű lerakódások, az úgynevezett plakkok kialakulását.

Nagyon fontos része a helyes életmódnak az, hogy a fizikai és mentális stressz lehetőleg a minimálisra csökkenjen. Bizonyított tény és minden érintettnek a saját tapasztalata is, hogy a stressz magas vérnyomást okoz. Az idegesség, a nyugtalanság mindig a vérnyomás emelkedéséhez vezet, ezzel szemben a relaxálás, a lazítás, a stressz csökkentése és oldása segíti a vérnyomás csökkentését is.

Gyakoroljuk a szeretet és a szelídség tudományát, illetve alkalmazzuk mindennapi életünkben – ez is csökkenti a vérnyomást. Mondjunk mindig igazat, már csak azért is, mert a hazugság kimondása önmagában véve is felemeli a vérnyomást. Ha átgondoljuk, mi módon szoktunk beszélni, ennek a megváltoztatása is segíthet. Aki hangosan és gyorsan beszélget embertársaival, annak már ettől is megnő a vérnyomása. Az állandó kockázatviselés, a veszélyes élet, a krónikusan fennálló harag és mérgelődés ugyancsak vérnyomásemelő hatású, komoly veszélyt jelent a szív koszorúereire, szívbetegség kialakulásához vezethet. Ezért az ájurvéda tanácsa az, hogy legyünk mindig nyugodtak, kiegyensúlyozottak; beszéljünk halkan és finoman, és kerüljük a hirtelen hangulatváltozásokat.

A nevetés az egyik legjobb gyógyszer – legalább olyan jó, mint a relaxációs módszerek. Különböző vizsgálatokban kimutatták, hogy a nevetés csökkenti az adrenalin és a kortizol termelését a mellékvesében, ily módon csökkenti a stresszt, vagyis a vérnyomás csökkentésének irányában hat.

Jóga, relaxálás, meditáció

Az elme teljes nyugalma, a meditáció, amelyet lehetőleg a jóga hullapózában – tehát hanyatt fekve, a karokat, lábakat kicsit széttárva – végezzünk, rendkívül nyugtató hatású. Fontos, hogy eközben a légzésünkre koncentráljunk, csak a levegő be- és kiáramlására koncentráljunk, és légzés közben figyeljünk a levegő hőmérsékletére. Hamarosan érzékelni fogjuk, hogy a kilélegzett levegő kicsit melegebb, mint a belélegzett levegő. Ha elménket a légzés figyelésére összpontosítjuk, kb. tíz perc alatt teljesen megnyugszunk, és a vérnyomásunk normalizálódik. Utána, aki tud és akar, nyugodtan meditálhat is.

Kutatások kimutatták, hogy a hullapóz kiváló a vérnyomás ellenőrzésére, illetve kordában tartására. Természetesen a különféle meditációs és légzőgyakorlatok ugyancsak megnyugtatják a testet és az elmét, és eközben jelentős hatást gyakorolhatnak a stresszre adott hipertenzív reflexválaszra. Segíthet még a mantrák ismételgetése, éneklése, amilyen például az om vagy aum. Ezt a világszerte ismert mantrát magunk is ismételgethetjük, énekelhetjük, illetve hallgathatjuk magnóról vagy CD-ről. Az om mantra ismételgetése akkor a leghatékonyabb, ha kora reggel és este is gyakoroljuk a mantrázást.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com