Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. júl. 2. (szo) – Ottó,Ottokár
Egész-ség

Magas vérnyomás kezelése, gyógyításaaz indiai ájurvéda ősi módszereivel

A magas vérnyomás (hipertenzió) a világon a legelterjedtebb olyan betegség, amelynek kezelésére az ember élete végéig szedendő gyógyszert rendel el az orvos. Természetgyógyász szempontból viszont nem más, mint a szervezet önszabályozó rendszerének egyfajta zavara.

5/2. oldal

Az ájurvéda háromféle modellje

Lássuk, hogy a több ezer éves ősi indiai gyógyító rendszer, az ájurvéda hogyan közelít ehhez a problémához.

Az ájurvéda felfogása szerint a magas vérnyomás a három különböző testtípus mindegyikét, valamint a szívet, a keringést, a véredényeket is érinti. (Az úgynevezett dósákról, az ájurvéda alapfogalmairól, többet olvashat az Ájurvédikus teszt menüpontunkban. Ott a kérdések megválaszolásával, a teszt kitöltésével megállapíthatja, hogy Ön melyik dósához tartozik, vagyis melyik testalkat jellemző Önre.)

Az ájurvéda úgy tartja, hogy elsősorban a Vata dósa felelős a magas vérnyomás kialakulásáért, ezért a kezelés az ájurvéda módszereivel elsősorban a Vata dósa egyensúlyzavarának megszüntetéséből, a működés kiegyensúlyozásából áll. Ugyanakkor gyakran előfordul a Pitta dósa egyensúlyzavara is, amelyet szintén kezelni kell.

Azok az emberek, akiknek a testtípusában (amely soha nem tisztán egyféle, hanem két- vagy háromféle dósa különböző arányú „keverékéből” áll) a Vata és a Pitta dósa adja a túlnyomó többséget, és ezeknek az egyensúlya borult fel, sokkal inkább hajlamosak a magas vérnyomás kialakulására, mint bárki más. A fel nem dolgozott harag, izgatottság, nyugtalanság, idegesség és félelem felborítja a hormonrendszer működését, ami azután kedvez a magas vérnyomáshoz szükséges feltételek kialakulásának.

Maga a kezelés az egyensúlyzavar megszüntetéséből áll, tehát a dósák normális egyensúlyának visszaállítását célozza. A kezelésben komplex, vagyis érinti a táplálkozást, a mozgást, hozzá tartoznak a légzőgyakorlatok (pránájáma), a jóga, a meditáció, az életmód és viselkedés (magatartás) megváltoztatása, valamint bizonyos gyógynövények, ásványi anyagok bejuttatása a szervezetbe.

Étrend

Az étrendi változtatások lényege a következőkben foglalható össze:

  • kerüljük a húst, a tojást és a sót,
  • csökkentsük a fehérjebevitelt,
  • kövessünk vegetáriánus étrendet,
  • fogyasszunk minél több fokhagymát, citromot és petrezselymet,
  • a gyümölcsök közül együnk grépfrútot, görögdinnyét és indiai egrest.
  • a tejtermékek közül fogyasszunk tejet, túrót, valamint tisztított vajat (ez a vajból többszöri felfőzés és szűrés után készített jellegzetes indiai étel, a ghi),
  • kerüljük a kávét, amely koffeint tartalmaz, emeli az adrenalin és a noradrenalin stresszhormonok szintjét, márpedig mindkettő vérnyomásemelő hatású,
  • korlátozzuk a sótartalmat az ételeinkben,
  • a cigarettáról szokjunk le, vagy ha erre képtelenek vagyunk, jelentősen csökkentsük a dohányzást. A nikotin ugyanis emeli a pulzust, és fokozza az adrenalinkibocsátást is.

A megfelelő étrend követésével állítsuk be az ideális testsúlyunkat. Fontos tudni, hogy a felesleges testzsír elvesztése rendkívül fontos, vagyis az ideális testsúly egyben a jó vérnyomás kulcsa. A fogyás, a testzsírok csökkentése olyannyira csökkenti a magas vérnyomást, hogy esetleg még gyógyszerre sincs szükség annak tartósan normális értékéhez. Akár magas a vérnyomás, akár normális, fontos, hogy a vér koleszterinszintje ne legyen magas, ezért az étellel ne vigyünk be sok koleszterint, illetve fogyasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket. Az ájurvédában speciális étrend, az úgynevezett Medoroga Chikitsa szolgál a súlycsökkentésre.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com