Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Kalcium és D-vitamin: új segítség PMS-ben

Új lehetőség nyílik a menstruációt megelőző néhány napban jelentkező tünetek (összefoglaló nevükön: premenstruációs szindróma – PMS) megelőzésére. A legújabb kutatások szerint a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend mérsékli ezeknek a kellemetlen tüneteknek – idegesség, ingerlékenység – a jelentkezését. A kalcium és a D-vitamin megtalálható a tejben, a sajtban, a joghurtban és a vitaminokkal dúsított narancslében, illetve a D-vitamin a bőrünkben képződik napfény hatására. Természetesen táplálékkiegészítő formájában is hozzáférhető.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat 2005. júniusi számában látott napvilágot. A kutatást vezető dr. Elizabeth Bertone-Johnson, a Massachusetts Egyetem munkatársa kijelentette: „Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik kalciumban és D-vitaminban gazdag étrendet követnek, kevésbé vannak kitéve a PMS-nek. Ez ígéretes, jó hír az érintett nők számára.”

A vizsgálat során 1057, 27-44 éves olyan nő egészségi állapotát követték nyomon 10 éven keresztül, akinél megállapították a PMS-t. A kontrollcsoportba 1968 olyan nőt soroltak be, akinél nem jelentkezett a menstruációt megelőző tünetegyüttes. Azoknál a nőknél, akik naponta négyszer fogyasztottak tejterméket, kevésbé alakultak ki a PMS jellemzői, vagyis a nyugtalanság, ingerlékenység, feszültség és a magányosság érzése.
A fogamzáskorú nők 8-20%-a küzd PMS-sel.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com