Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Mancsok, karmok

Az immunrendszer erősítése állatoknál

Házi kedvenceink és a stressz

Számtalan kórokozó van körülöttünk, amelyek megbetegíthetik az állatokat. A baktériumok, vírusok, gombák és paraziták a légutakon, a gyomron és a beleken át hatolhatnak a szervezetbe, és olykor életveszélyes fertőzést idézhetnek elő. A védekezés az immunrendszer feladata.

2/1. oldal

„Minden betegség megtámadja az immunrendszert, ezért bármely kezelés hatástalan az immunrendszer erősítése nélkül.”
Prof. Dr. Hans Freiherr Kress von Kressenstein (1902 -1973)

A természet felruházta a testet – emberét és állatét egyaránt – az igen hatékony védekező rendszerrel, az immunrendszerrel. Ennek a nagy szervezettségű védekező rendszernek – éppúgy, mint nálunk – az a fő feladata, hogy hatékonyan ellenőrizze az állat szervezetébe jutó számos kórokozót. A fertőzés elleni védekező mechanizmus során az immunrendszer részt vesz az elhalt és az elfajzott sejtek (rákos sejtek) eltávolításában is. Minél erősebb az immunrendszer, annál sikeresebb a szervezet betegségekkel szembeni megóvásában. Az immunrendszert erősíthető például a kiegyensúlyozott táplálással, megfelelő mozgással és a túlsúly megakadályozásával.

Velünk született és szerzett immunrendszer

Ugyanúgy, mint nálunk, embereknél, az állatok immunrendszere is állandóan konfrontálódik a természetes környezettel. Az immunrendszer két, egymással szoros kapcsolatban álló összetevőből ál: a velünk született és a szerzett immunrendszerből.

A velünk született immunrendszer
A testidegen kórokozókkal szemben a velünk született immunrendszer képezi a szervezet védelmének első vonalát. Ha egy kórokozó „betör” a szervezetbe (például a bőrön vagy a nyálkahártyán át), néhány percen vagy órán belül megtámadják és megsemmisítik azt a falósejtek. A teljes megsemmisítés azonban nem mindig sikerül, és van néhány olyan kórokozó, amelyet a velünk született immunrendszer nem ismer fel. Ekkor veszi át a feladatot a szerzett immunrendszer.

A szerzett immunrendszer
Ez felelős a kórokozók végérvényes megsemmisítéséért. Ez lymphocytákból (a lymphocyták a felnőtt szervezetben lévő fehérvérsejteknek kb. 25%-át képezik, ez a mennyiség fertőzés esetén jelentősen megemelkedhet. A lymphocytákat a nyirokszövet termeli – a szerk.) és antitestecskékből áll. A speciális védelem a kórokozók behatolása után néhány nappal kerül bevetésre, és bizonyos „emlékezet funkcióval” rendelkezik, így újabb, azonos típusú fertőzés esetén a védelem lényegesen gyorsabb lesz.

A szervezet különleges védelmének előfeltétele a velünk született immunrendszer aktiválása és az, hogy mindkét összetevő szorosan együttműködjön.

A védelem feladatai

A fertőzést a velünk született immunrendszer tartja sakkban. Mivel kulcsfunkciót lát el a kórokozók elleni védelemben, nélküle ezek végleges megsemmisítése nem lenne lehetséges.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com