Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Dr. Molnár Mariann:

Az influenza homeopátiás kezelése

A heveny influenzaszerű vírusbetegségek gyakoriak, heves tünetekkel járnak. Gyakori a szövődmények (hörghurut, tüdőgyulladás) kialakulása, és a lábadozás időszaka is nagyon hosszú lehet. Homeopátiás gyógyszerek adásával a betegség lefolyása gyorsítható, tünetei enyhíthetők.

2/1. oldal

Nem mellékes szempont az sem, hogy homeopátiás szerek alkalmazásával a szövődmények száma csökkenthető és a lábadozás időtartama is rövidíthető. A homeopátiás kezelés mellett is fontos a beteg fizikai és lelki nyugalmának biztosítása, a bőséges folyadékbevitel, magas láz esetén annak csillapítása (elsősorban fizikális módszerekkel, tehát hűtőfürdő, borogatások használatával). Hagyjuk, hogy a beteg spontán böjtöljön, ne erőltessük, ha azonban kíván enni, akkor könnyű ételeket kapjon, kis adagokban.

A megelőzés gyógyszerei

Echinacea – bíbor kasvirág
Baktériumok, vírusok és gombák okozta fertőzések megelőzésében is segítség. Harmonizálja az immunrendszer működését: ha gyenge (túl gyakori megbetegedések), akkor erősíti, ha túlműködik (allergia, autoimmun betegségek), akkor csökkenti a kórosan fokozott reakciókészséget – tehát az immunrendszer működését kiegyensúlyozó (immunmoduláns) hatású. Az Echinacea immunrendszert támogató hatása a fitoterápiában is ismert, ott magas (45-50%) alkoholtartalmú növénykivonatokat használnak.

Az Echinacea azon növényi eredetű hatóanyagok egyike, amely megőrzi a fitoterápiás hatékonyságát homeopátiásan is, de csak igen alacsony potenciában. Erre a célra tehát csak a D4, D6-os potenciák használhatók, a C potenciasor tagjai egyáltalán nem. Ebben a formában nem juttatunk be alkoholt a szervezetbe, ez nagy előny, a hatékonyság pedig azonos. Napi kétszeri adás ajánlott 7-10 napig, majd ugyanennyi szünetnek kell következnie.

Ezt a szert folyamatosan, szünetek beiktatása nélkül nem szabad adni! Szerencsés egy hét szedés után egy hét szünetet tartani. Adható alkati kezelés mellett, annak kiegészítéseként és tartósan is. Ősszel és tavasszal érdemes 4-6 hetes kúrát tartani. Nagyon gyenge immunrendszerű betegek – homeopata orvosukkal egyeztetve – ennél hosszabb ideig is alkalmazhatják.

Vincetoxicum – vadpaprika
A vírusokkal szembeni védekezést erősíti. Használható megelőzésre és bizonyos esetekben (ld. lent) a betegség gyógyítására is. Megelőzésre a D vagy C30-as potenciájú szer heti 1-2-szeri bevétele ajánlott. Lehet az Echinaceával váltva adni, tehát egyik héten az egyiket, másik héten a másikat.

Engystol – homeopátiás komplex, Vincetoxicumot és Sulfurt tartalmaz. Napi 1-2 tabletta szedése ajánlott, olyan esetekben, ha a Sulfurtól várható méregtelenítő hatásra is szükség van.

Influenzinum – Nozóda (vírustenyészetből potenciált gyógyszer): megelőzésre érdemes adni, abban a néhány hétben, amikor ténylegesen az influenzavírus által kiváltott járvány zajlik. D vagy C30-as potenciában, heti kétszer kell bevenni.

Oscillococcinum – a néma kacsa májából és szívéből készülő gyógyszer. Megelőzésre heti egy adag ajánlott, elsősorban abban a néhány hétben, amikor az influenzajárvány zajlik.

Ha már kialakult a betegség

A betegség kezelésének leggyakrabban alkalmazott gyógyszereit a homeopátiában a következő potenciában javasolt szedni: D6, C30.
A lázas, hurutos betegségek esetében hasznos lehet:

Baptisia – vad indigó
A népnyelvben „hasi influenzaként” megnevezett állapot klasszikus gyógyszere. A beteg kimerült, aluszékony. Sajgó izomfájdalmak, gyors kimerülés, gyengeség és nyugtalanság jellemzi, a hasi panaszok uralkodók: hirtelen fellépő székelési inger, bűzös, sötét, de többnyire fájdalom nélkül ürülő széklet, puffadt, fájdalmas has, barnás, lepedékes nyelv. Ha hasi ultrahang készül, azon duzzadt hasüregi nyirokcsomók láthatók.

Eupatorium perfoliatum – vízikender
A beteg panaszai a végtagjaiban koncentrálódnak. Gyengeség, erős, hasogató jellegű csont-, ízületi- és izomfájdalmak jellemzik. Nem ritkán a mellkas és a hát izomzata is sajog, a szemgolyó is fájdalmas lehet. Gyakori a maró, vizes nátha, tüsszögés, a gégében csiklandó érzés, a mellkasban fájdalommal, forróságérzettel kísért köhögés. A kísérő tünetek: jelentős általános testi gyengeség, gyakran szédülés.
A beteg állapotán javít, ha jól kiizzad, és ront minden hideghatás.

Gelsemium – vadjázmin
A beteg a panaszait elsősorban a fejében éli meg. Kába, apatikus, zavarodott, szélsőségesen gyenge, alig tud járni, néha a szemét sem tudja nyitva tartani. Tarkótáji fejfájás, nagyfokú aluszékonyság, mély, kábult, kipihentséget nem hozó alvás jellemzi. A beteg nem kíván inni, a bőre forró, száraz. Az orra dugul, maró, vizes náthája lehet, úgy érzi, mintha forró víz folyna az orrából. Főleg reggelente tüsszögési rohamok léphetnek fel. Száraz köhögés, rekedtség, mellkasi fájdalom kísérheti a tüneteket.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com